Meistä jokainen on nähnyt upeita kuvia surffareista, jotka ratsastavat tyrskyävän valkoisilla aalloilla turkoosissa meressä. Suomessa Surffaus eli lainelautailu on pienen, mutta sitäkin omistautuneemman harrastajajoukon elämäntapa. Useimmat suomalaiset lainelautailijat harrastavat lajia ulkomailla, mutta muutamat lajille vihkiytyneet suuntaavat märkäpuvuissaan pohjoisen kylmille merenrannoille, kun syysmyräkkä nostattaa sopivat aallot.

Suomessa surffauksella tarkoitetaan useammin purjelautailua kuin lainelautailua. Purjelautailu on ollut lainelautailua suositumpaa johtuen erityisesti siitä, että lajia on helpompi harrastaa lähes missä tahansa vesistössä. Molemmat ovat kuitenkin surflajeja.

Mutta siinä, missä purjelautailu vaatii runsaamman välinekokoelman ja sisältää enemmän teknistä välineosaamista, lainelautailun saloihin pääsee tarttumaan parhaimmillaan yhdellä laudalla ja märkäpuvulla. Lainelautailu on taitoa vaativa laji, ja osaamisen karttuessa myös riskit kasvavat siirryttäessä entistä isommille aalloille. Mutta, kun perusteita ja turvallisuusasioita harjoitellaan huolellisesti, voi kenestä tahansa ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta tulla mestari aalloilla taiteilussa

Lainelautailuharrastuksen aloittaminen Suomessa

Suomessa aaltokelit ovat parhaimmillaan syksyllä, jolloin meri elää voimakkaimmin. Lainelautailun harrastajajoukko on varsin pieni, mutta sitäkin omistautuneempi. Lainelautailijat eivät tavallisesti nosta lajiaan esille, sillä kukaan ei halua joutua jakamaan sitä kauan metsästämäänsä herkullista aaltoa monen muun surffaajan kanssa. Mutta mikäli surffikärpänen on päässyt puraisemaan, löytyvät harrastajat parhaiten Suomen Lainelautaliiton kautta. Viime vuosina lajia on päässyt kokeilemaan Surffibussin avulla. Surffibussi on liikkunut kelien mukaan eri rannoille ja tarjonnut ensikertalaisille mahdollisuuden kokeilla lajia opastetusti. Laji onkin saanut tämän myötä lisää harrastajia.

Lainelautailu saattaa ensi alkuun tuntua hurjapäiden harrastukselta. Mutta kun ensimmäisen kerran pääsee melomaan laudalla ja saa onnistuneesti aallon kiinni, on euforian tunne taattu! Liukuminen aallon mukana tuo uskomattoman tunteen vapaudesta ja yhteydestä luonnonvoimiin. Ensimmäisen onnistuneen aaltokokemuksen jälkeinen onnistumisen tunne on niin vahva, että se saa palaamaan yhä uudestaan vesille.

Lainelautailu on myös erinomaista koko kehon liikuntaa. Silloinkin, kun aaltoja ei ole, on hyvä käydä treenaamassa käsillä melontaa laudan päällä maaten. Se vahvistaa erinomaisesti ylävartalon lihaksia.

Suomessa aaltopäiviä ei tule hurjan usein, ja siksi surffari liikkuu sääennusteita seuraten. Moni surffari onkin kasvanut säätieteilijäksi, sillä hyvän aaltopäivän bongaaminen vaatii taitoa tulkita sääkarttoja. Lainelautailu ei siis ole vain aalloilla hurjastelua – laji tarjoaa monipuolisen lähestymistavan luontoa kunnioittavaan urheiluun.