Moni varmasti unelmoi purjehduksesta hauskana ulkoilmaharrastuksena, jossa rusketus kehittyy kuin itsestään ja saa nauttia ihanasta merellisestä luonnosta. Veneily onkin hauska harrastus, mutta on syytä muistaa, että kyse on myös urheilusta, joten kannella lekottelemiseen ei välttämättä ole turhan paljon aikaa. Kuitenkin, moni veneilyseura on innokas ottamaan uusia jäseniä, ja jos veneily vain kiinnostaa, on harrastukseen mahdollista tutustua erilaisten pientenkin kurssien muodossa.

Mitä eroa on purjehduksella ja veneilyllä?

Vaikka molemmat ovat veneellä tehtäviä vesiurheilulajeja, on näissä kahdessa lajissa hieman eroavaisuuksia. Normaalisti jopa olympialajinakin tunnettu purjehdus mielletään urheiluksi, kun taas veneily enemminkin liikkumistavaksi tai ajanvietoksi. Suurin ero näissä kahdessa vesiteitse tapahtuvassa liikkumismuodossa on energianlähde. Purjehduksessa vene liikkuu pääosin purjeella, joskus tosin myös airoilla, kun taas veneilyssä liikkumistapana on pääosin moottori.

Purjehdusmuotoja on monia ja purjeveneitä ja -aluksia löytyy erittäin suurista, Suomen joutsenen kokoisista aluksista pieniin, kevyisiin, yhden ihmisen mentäviin jolliin. Joskus myös purjelautailu lasketaan purjehdukseksi, vaikka väline muistuttaakin enemmän surffilautaa kuin oikeaa venettä.

Purjehdukseen liittyviä kisoja on monia. Ne saattavat olla vain alle tunnin kestäviä nopeuskisoja tai vaikkapa kuukauden kestäviä suuria kilpailuja, joihin saattaa osallistua jopa jättisuuria aluksia. Näistä yksi on esimerkiksi vuosittain järjestettävä suurten purjealusten kisa Tall Ship Races.

Purjehdusta harrastava urheilija voi myös tehdä maailman ympäri kestävän matkan. Näissä suorituksissa ei yleensä kisata muuta kuin itseä vastaan, sillä esimerkiksi Atlantin ja Tyynenmeren ylittäminen on jo itsessään haastavaa.

Kuitenkin, myös näitä valtamerten ylittäviä kilpailuja on, kuten esimerkiksi vuosittain järjestettävä Clipper race, jonka viimeisin kisa tulee päätöksen 26 heinäkuuta 2018.

Suomesta löytyy monia purjehdusseuroja

Purjehdus on ollut Suomessa pitkään vakavasti otettava kilpailulaji, ja moni suomalaispurjehtija on käynyt Olympialaisissa asti. Viimeisin Suomen purjehdusmitali onkin Lontoon Olympialaisista vuodelta 2012, kun Tuuli Petäjä voitti purjehduksesta hopeaa, ja Silja Kanerva sekä Mikaela Wulff voittivat samana vuonna purjehduksen eri luokasta pronssia.

Suomessa siis onkin monia eri pursiseuroja jopa maakunnittain. On yleistä, että nämä seurat tarjoavat erilaisia tutustumispäiviä lajiin, jolloin voi mennä kokeilemaan, onko se purjehdus oma juttu ennen varsinaista kurssin varaamista. Suomessa toimii myös monia purjehduksen kattojärjestöjä kuten SPV (Suomen purjehdus ja veneily), SPLL (Suomen purjelautaliitto) ja SNL (Suomen navigaatioliitto)

Myös opiskelijana on mahdollista kokeilla purjehtimista vaivatta. Muun muassa Helsingin yliopiston alumniyhdistys järjestää jäsenilleen paljon mieleenpainuvaa tapahtumaa, joihin kuuluvat myös erittäin mieleenpainuvat purjehdusretket ulkomaille.

Siispä, purjehduksen aloittaminen harrastuksena on helppoa ja vaivatonta, jos niin vain haluaa!

Mitä purjehduksen aloittaessa täytyy ottaa huomioon

Purjehduksen voi aloittaa melkeinpä kuka vain, eikä kursseille ole minkäänlaista ikärajaa. Kuitenkin peruskunto tulee olla kunnossa, sillä purjehdus on suhteellisen fyysinen laji, ja kannella tulisi pystyä liikkumaan vaivatta.

Suurin haaste purjehdukseen on ilmasto, ja kokenut purjehtija oppiikin tunnistamaan nopeasti erilaisia meri- ja ilmavirtoja. Muun muassa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy tarkat ennusteet tuleviin säihin. Varsinkin pitkänmatkanpurjehduksessa erilaisten merivirtojen seuraaminen on tärkeää, mutta myös tuulen suunnan ja voimakkuuden tarkkailu on ensisijaista onnistuneen purjehdusretken kannalta.

Entä jos purjehdus kiinnostaa vain tarkkailumielessä

Joskus kokeilun jälkeen saattaa huomata, että laji kiinnostaa enemmän teoreettisesti kuin käytännöllisesti. Siispä erilaisten purjehduskisojen katsominen on ratkaisu. Esimerkiksi olympialaiset tarjoavat joka neljännes vuosi täydellistä purjehdusviihdettä, mutta jos purjelaivoja haluaa ihailla paikan päällä, on monesti kesäisin nähtävissä Tall Ship Race:sin aluksia erilaisissa satamissa ympäri Eurooppaa. Viimeksi tämä suurten laivojen kisa poikkesi Suomeen vuonna 2017, jolloin Turun satamassa oli nähtävillä viikon ajan suuria aluksia.

Purjehdustunnelmaan voi päästä myös elokuvien kautta. Paljon kehuja ja palkintojakin saanut, vuonna 2012 ilmestynyt Maiden Trip on ehdottomasti katsomisen arvoinen dokumentti, joka kertoo 14-vuotiaasta Laura Dekkeristä, jonka unelmana on tulla maailman nuorimmaksi maailmanympäripurjehtijaksi. Toinen purjehduselokuva, joka tarjoilee kauniita maisemia, on norjalainen Kon Tiki, joka kuitenkin menettää hieman pisteitä epäuskottavan haitarinansa vuoksi.