Vedenalaisen sukelluksen historia juontaa juurensa pitkälle ihmisen historiaan, kun metsästäjä-keräilijät alkoivat vapaasukellusta apuna käyttäen metsästää ja kerätä sekä elintarvikkeita että muita arvokkaita resursseja, kuten helmiä ja koralleja. Klassisen Rooman ja Kreikan aikakausilla sukeltaminen sai kaupallisia vivahteita, kun vapaasukellusta alettiin käyttää sienen sukellukseen sekä hylkyjen arvoesineiden pelastamista varten. Ensimmäinen kaupallinen sukelluslaite saatiin markkinoille vuonna 1878, kun H.A. Fleuss kehitti suljetun kierron sukelluslaitteen.

Sukelluslaitteet

Sukelluslaitteet kehittyivät nopeasti ja nykyisillä laitesukelluslaitteilla voit kokea vedenalaista maailmaa todella turvallisesti. Laitesukellus mahdollistaa helpon hengittämisen ja liikkumisen sekä mahdollisuuden tarkkailla vedenalaista elämää mukavasti pinnan alapuolella. Sukelluslaitteet mahdollistavat väliaikaisen muuttumisen vesieliön kaltaiseksi olennoksi.

Maskin avulla voit nähdä selvästi, regulaattori eli hengityssäädin sekä ilmasäiliö annostelevat tarvitsemasi ilman, räpylät mahdollistavat tehokkaan uinnin ja märkäpuku auttaa sinua pysymään lämpimänä. Olitpa sitten vain aloittamassa sukellusta tai jos olet kokenut sukeltaja, joka etsii uusia laitteita, muista, että sopivuus, mukavuus ja laatu ovat kolme tärkeintä näkökulmaa varusteiden valitsemisessa. Mukavuuden ja sopivuuden alttarille ei kuitenkaan tarvitse uhrata ulkonäköä ja muotia, useimmat sukellusliikkeet nimittäin tarjoavat laajat valikoimat eri mallisia ja -tyylisiä varusteita. Paikallinen sukellusliikkeesi onkin erinomainen paikka saada lisää tietoa ja apua varusteiden hankintaan.

Kouluttautuminen

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan laitesukellusta, kokemaan vertaansa vailla olevia seikkailuja sekä näkemään maailmaa aaltojen alla, paras tapa lähteä liikkeelle on hankkia sukelluskoulutus. Kaksi kansainvälisesti tunnetuinta sertifiointitahoa ovat CMAS ja PADI.

CMAS keskittyy tarjoamaan ohjeet turvalliselle sukellukselle, koulutusstandardeille, laadunvalvonnalle ja opetusmateriaaleille sekä auttaa aloittamaan CMAS-koulutuksen. CMAS pitää kiinni maailmanluokan standardeista sekä varmistaaa, että jäsenliitot ja sukellusoperaattorit noudattavat niitä.

PADI® Open Water Diver -kurssi on ehkä tunnetuin sukelluskurssi. Miljoonat ihmiset ovat oppineet sukeltamaan sekä päässeet tutustumaan vedenalaisen maailman ihmeisiin tämän kurssin kautta. PADI koulutusta varten tarvitset riittävän uimataidon sekä hyvän fyysisien kunnon.

Löydä parhaat sukellusvedet

Sukeltaa voit oikeastaan missä vaan mistä löytyy kirkasta vettä. Guardian listaa kuitenkin muutaman suosituimman kohteen joista voit aloittaa:

  • Välimeri

Maltalla ja Gozolla on kesäisin ja lokakuussa kristallinkirkkaat vedet, lämmin vesi ja mahtavat rannat.

  • Punainenmeri

Punainenmeri on ihanteellinen aloittelijan määränpää, sillä siellä on mahdollista nähdä enemmän merielämää kuin monessa muussa eurooppalaisessa kohteessa. Monet hyvät sukelluskohteet ovat myös lähellä rantaa. Etenkin El Gouna, joka on hiljaisempi kuin Hurghada ja Sharm el Sheik, tarjoaa vapaammat vedet kokeilla laitesukellusta. Kokeneemmat sukeltajat voivat seikkailla “laivojen hautausmaalla” Abu Nuhasissa.

  • Karibia

Kehitä taitojasi ja yllätä itsesi luonnon ihmeillä Karibialla. Karibian saaret Bonaire ja Curaçao tarjoavat ylelliset puitteet laitesukelluksen harrastamiselle. Saaria ympäröi laajat riutat joille on helppo uida rannasta. Et siis tarvitse venettä päästäksesi kristallivesien äärelle, ja tavoitettavissasi on rauhallinen vesistö, joka toimii kotina yli 300 kalalajille ja 120 eri tyyppiselle korallille. Näkyvyyttä löytyy huikeat 150 metriä, mikä on hyvin epätyypillistä. Tämä lämmin ja kaunis kohde on erinomainen perheille, ja luo turvalliset puitteet ympärivuotiselle sukeltamiselle.

  • Aasia

Jacques Cousteun mukaan Sipadanin saari, aivan Borneon rannikolla, on maailman paras sukelluspaikka. Täällä on enemmän vesielämää kuin missään muualla. Jokapäiväisiin kohtaamisiin kuuluvat mm. kilpikonnat ja barrakudat. Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan; Sipadanin sukellus saattaa asettaa riman turhan korkealle, sillä mikään muu sukelluspaikka maailmassa ei pysty kilpailemaan Sipadanin kauneuden ja monimuotoisuuden kanssa.

Pinnan alla

Sukeltaminen sopii kaikille ja lajin sisältä löytyy oikea tapa jokaiselle; vapaasukelluksesta korkean teknologian laitesukellukseen ja lapsesta vaariin. Itse muistan nauttineeni jo hyvin pienenä sukeltamisen tuomasta vapauden tunteesta ja aikuisena merenalainen maailma on avautunut minulle aivan uudella tavalla laitesukelluksen kautta.

Sukelluksen saralla toivon saavuttavani jotain samantyyppistä kuin 94-vuotias sotaveteraani, joka hiljattain rikkoi sukellusennätyksen vanhimpana aktiivisena sukeltajana maailmassa. Sotaveteraani käyttää saamaansa huomiota ihmisten kannustamiseen. “Jos saan esimerkilläni edes yhden ihmisen ylös sohvalta ja toimimaan, se on jo hieno juttu”, hän sanoo. Pinnan alla avautuukin aivan uudenlainen tutkimisen arvoinen maailma!