Urheiluvedonlyönnillä tarkoitetaan veikkauspelejä, joista voi voittaa arvaamalla esimerkiksi urheilutapahtuman lopputuloksen oikein. Monet vedonlyöntisivustot tarjoavat myös muunlaisia vetoja kuin edellä mainittuja, niin sanottuja tulosvetoja. Esimerkiksi jalkapallossa voi lopputuloksen arvaamisen lisäksi lyödä vetoa vaikka siitä, kuka pelaajista tekee ensimmäisen maalin tai kumpi joukkue saa ensimmäisen kortin.

Vedon asettava henkilö valitsee haluamansa rahasumman (panoksen) vetoonsa ja jos hänen arvaamansa lopputulos tai muu tapahtuma toteutuu, hän saa rahansa takaisin ilmoitetulla kertoimella. Esimerkiksi jos asettaa panokseksi kaksi euroa ja arvaa tuloksen oikein kertoimen ollessa 1,5, saa takaisin kolme euroa. Kertoimet on laskettu ammattilaisten toimesta todennäköisyyksien mukaan niin, että mitä epätodennäköisempää vedon toteutuminen on, sitä suuremmat kertoimet sille annetaan.

Vedonlyönti purjehduksessa

Purjehdus on aina ollut tärkeä osa erilaisen kulttuurin leviämisessä ja kehittymisessä, sen salliessa ihmisten liikkuvan maiden välillä ja mantereelta toiselle huomattavasti nopeammin kuin jalan. Purjehtijat ovat voineet esimerkiksi käydä kauppaa, kuljettaa suurempiakin esineitä tai lähteä yksinkertaisesti kalaan ulommalle merelle. Myös sodissa on käytetty perinteisiä tuulen voimalla liikkuvia purjelaivoja ennen erilaisten moottoreiden keksimistä. Ensimmäiset viittaukset purjeilla liikkuviin laivoihin on tehty jopa 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tuhansien vuosien kuluessa purjelaivat ja -veneet ovat kehittyneet aivan uudelle tasolle, eivätkä nopeimmat nykyaikaiset kilpapurjeveneet muistuta enää esikuviaan niin paljoa – paitsi tietysti purjeiden osalta.

Vaikka vedonlyönti on tunnetumpaa ja yleisempää muissa lajeissa, on purjehduksestakin lyöty vetoa niin kauan kuin lajissa on kilpailtu. Monissa isompien merten äärellä olevissa maissa järjestetään purjehduskilpailuja ympäri vuoden, mutta Suomessa purjehdus ei ole kovin yleistä ja se näkyy myös vedonlyönnissä. Monilla vedonlyöntisivustoilla ei ole vakituisissa kategorioissaan purjehdusta ollenkaan ja vaikka kyseinen kategoria jostain löytyisikin, ei sen alla välttämättä ole montaakaan vedonlyöntivaihtoehtoa. Toisin on asia jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa, joista em 2020 ohjelma löytyy varmasti monen vedonlyöntiä tarjoavan yrityksen sivulta tai ainakin vedonlyöntivaihtoehtona.

Sen sijaan purjehdusvedonlyönti on Suomessa hyvin kausiluontoista, sillä esimerkiksi Olympialaisissa pidettävien purjehduskilpailujen aikaan siihen liittyvä vedonlyönti yleistyy huomattavasti. Olympialaisissa on useita eri purjehduslajeja ja voitot kasvavat joskus houkuttelevan suuriksi. Amerikkalaiset ja englantilaiset ovat perinteisesti ennakkosuosikkeja purjehduskilpailuissa, sillä he pääsevät Olympialaisissa mitalisijoille melkein aina kun kilpailuja järjestetään. Amerikkalaiset johtavat mitalipörssiä 60 mitalilla, englantilaisten tullessa perässä 58 mitalilla. Molemmilla mailla onkin pitkä historia purjehduksessa ja maailman vanhin purjehdusseura perustettiin Englannissa 1700-luvulla.

Suomi ei ole tehnyt huomion arvoista tulosta Olympialaisten purjehduskilpailuissa, mutta voidaan kuitenkin ajatella 11 talteen otetun mitalin olevan ihan arvostettava saavutus, kun ottaa huomioon lajin mittakaavan maassamme. Muut pohjoismaat sen sijaan ovat pärjänneet paremmin, Ruotsin loistaessa kärkipaikalla 35 mitalillaan ja Norjan pysytellessä sen kannoilla 31 mitalilla. Norjalla on kuitenkin enemmän voittoja ja toisia sijoja kuin Ruotsilla, jonka vuoksi Norjan kokonaissijoitus mitalikilpailussa on Ruotsia korkeampi. Norjalaisten menestys selittyy heidän historiallaan: he ovat purjehtineet jo viikinkiajoista lähtien. Siellä taito siirtyy isältä pojalle ja sitä kautta menestys saavutetaan varmoin ottein. Muista pohjoismaalaisista myös tanskalaiset ovat saavuttaneet hienon määrän mitaleja, 30 kappaletta, mutta islantilaiset loistavat pelkästään poissaolollaan.

Surffauksestakin voi lyödä vetoa

Surffauksen historia sijoittuu kauas Tyynellämerellä sijaitsevalle Havajille. Havajin alkuperäiskansojen, jotka saapuivat Havajille vasta paljon myöhemmin, uskotaan surffanneen jo ennen ajanlaskun alkua. Laji kuitenkin nousi todelliseen suosioonsa Havajilla vasta sen nykyisen kulttuurin kehittymisen myötä. Paikalliseen elämäntapaan kuuluva surffaus on aikanaan nostattanut jopa lajille suunnattuja temppeleitä jumalineen, mutta ennen kaikkea surffauskilpailuja, joiden yhteydessä lajiin liittyvä vedonlyönti alkoi jo kauan sitten.

Surffaus on lajina melko erilainen kuin purjehdus, vaikka molemmissa liikutaan vetten päällä. Kuten purjehduksessakin, surffauksessa veikataan useimmiten kilpailun voittajaa. Surffaus löytyy huomattavasti purjehdusta useammin vedonlyöntisivustojen listoilta – ainakin Unibetiltä ja Mobilebetiltä. Sivustoilla voi veikata ainakin WSL World Championshipin voittajia niin miesten kuin naistenkin sarjoissa. Mitä isommasta kilpailusta on kyse, sen todennäköisemmin löytyy erilaisia vedonlyöntivaihtoehtoja eri sivustoilta. Vedonlyönti on kuitenkin aina riskipeliä ja se korostuu lajissa, jossa kirjaimellisesti liikutaan tuulten mukaan.