Vesiurheilu on käsite, jonka alle mahtuu hurja määrä erilaisia liikunta- ja urheilumuotoja sisäaltaiden vesijumppaajista, flyboardilla lentämiseen veden yllä ja harppuunakalastajiin vesistöjen syvyyksissä. Useimmiten kaikki vesiurheilusta kiinnostuneet myös harrastavat jotain vesiurheilulajia. Vesi toimii myös erinomaisena liikkumista tukevana elementtinä, ja vedessä liikkumista käytetäänkin laajasti monipuolisena kuntoutusmuotona.

Vesi monipuolinen ympäristö

Vesi kuntoutusympäristönä on armollinen, ja samalla tehokas kuntouttaja. Veteen meneminen vajain uintitaidoin koetaan herkästi pelottavaksi, mutta motivoinnin ja kannustamisen sekä ammattitaitoisen henkilöstön ja riittävien apuvälineiden avulla huonostakin uimarista saattaa kasvaa vettä rakastava vesipeto.

Monille uimahallissa kävijöille vesijuoksijat ovat tuttu näky. Vesijuoksua on käytetty kuntoutusmuotona jo useamman vuosikymmenen ajan, sillä se sopii kaikille lapsista vanhuksiin. Vesijuoksussa vyötärölle laitettava, kelluttava vesivyö auttaa kuntoutujaa pysymään pinnalla ja oikeassa asennossa voidaakseen juosta vedessä. Vesijuoksua käytetään kuntoutukseen muun muassa nivelkipuisille, ylipainoisille sekä polvi-, lonkka- ja selkäkivuista kärsiville.

Nykyisin vesijuoksu nähdään aiempaa enemmän myös kuntoilumuotona, sillä se vahvistaa kokonaisvaltaisesti lihaskuntoa, lisää lihasmassaa ja kiinteyttää lihaksia.

Perinteiset uintilajit ovat yhä suosittuja sisävesiurheilulajeja, mutta niiden rinnalle on noussut myös aiemmin marginaalisemman harrastajakunnan lajit kuten uimahypyt, joita voi harrastaa aina alkeista maajoukkuetasolle saakka. Värikäs laji on myös merenneitouinti, jossa uimari sukeltaa vedessä jalkojen ylle puetulla, värikkäällä pyrstöllä. Tämä uintityyli vaatii hyvän uintitaidon, jolla tarkoitetaan sujuvaa uintia 50 metrin mittaisen matkan verran. Merenneitouinti paitsi tarjoaa hauskan, uuden lähestymistavan uintiin ja sukeltamiseen, se myös toimii tehokkaana kuntoliikuntamuotona, sillä se kehittää uimarin koordinaatiokykyä ja kehon hallintaa. Suomessa merenneitokursseja ja -treenejä järjestetään niin lapsille kuin aikuisille.

Triathlonin noustua koko kansan tietoisuuteen suosittuna kolmen lajin urheilu- ja kilpailumuotona se on tuonut märkäpuvussa harjoittelevia uimareita monille rannoille ja mökkijärville. Myös muut “märkäpuku”lajit kuten wakeboarding ja suppailu ovat kasvattaneet suosiotaan kotimaisilla vesillä.

Monelle vesiurheilu missä tahansa muodossa toimii kuntouttajana. Kun vesi elementtinä on rakas, häviävät mielestä tavallisesti kaikki murheet veden äärelle saapuessa. Onpa harrastuksesi sitten moottoroitua kulkemista veden päällä, lainelautailua upeissa aalloissa, snorklausta pintavesissä tai vesijuoksua uimahallissa, on jokainen kerta vesillä askel kohti vahvempaa kehon ja mielen hyvinvointia.